Het pad naar zelfkennis is niet iets waar je zomaar inslaat. Door een of meerdere externe situaties kan een moment komen waarop je meer verbinding met jezelf moet vinden. Dit proces is vaak pijnlijk en confronterend, maar noodzakelijk om naar je werkelijke identiteit te komen en om te leren hoe je dit bewust uitdraagt naar je omgeving. Dit geeft je de informatie die je proces gaat bepalen.

Soms kom je niet waar je wilt zijn, maar brengt het je veel verder.

Verandering vraagt moed, lef en volharding. Moed is niet dat je geen angst hebt, maar dat je je realiseert dat er iets belangrijker is dan dat. Daar waar je het proces aangaat van de weerstand/negatieve patronen, brengt bewegingen die je inzichten brengen.

Dit stelt je in staat om je werkelijke identiteit, talenten en persoonlijkheid je koers te laten bepalen, ongeacht of het gaat om je privé-situatie, je werk of je passie/sport. Dan staat de weg open om je eigen koers te varen en je daarmee echt te kunnen onderscheiden!

Ontdek jezelf

Berusting, reflectie en analyse

 • Durf om in het midden van je ‘rommel’ te blijven; in je moment, zonder oordelen en/of verwachtingen. Leer om helder naar je situatie te kijken en dit te koppelen aan de gevoelens die daaraan verbonden zijn en de tijd hiervoor nemen.
 • Waar en waarom loop je tegen de muur? Ga er niet omheen uit angst en loop er niet van weg, maar doorleef het.
 • Samen gaan wij op zoek naar de pijnpunten zodat je ze met open vizier kunt bekijken en leren accepteren. Het is een reis naar de kern van jezelf als mens. En niet de rol die je hebt aangenomen om de situatie te overleven. Dit is het uitgangspunt waaruit je je positieve krachten leert te gebruiken.
 • Wijs niet naar anderen maar naar jezelf. Alleen daarop heb je invloed.
 • Waar ligt je eigen verantwoordelijkheid? Wat kun je doen om de situatie te veranderen/verbeteren?
 • De angst om iets te verliezen, voor verandering, voor een eerlijk zelfbeeld is iets dat wij allemaal hebben. Leer het te onderkennen en te accepteren.
 • De weg naar jezelf is een prachtige ontdekking!

Situaties en omgeving

Communicatie

 • Oordelen en patronen over jezelf en je omgeving zijn gekleurd door je verleden en ervaringen en opvoeding.
 • Jouw ‘werkelijkheid’ is jouw persoonlijke reflectie van wat er aan de hand is. Die is niet meer of minder waar dan de werkelijkheid van iemand anders.
 • Neem en geef eerlijke info en feedback zonder waardeoordelen. Niets is goed, niets is slecht. Het is wat het is. Van eerlijke informatie kun je alleen beter van worden.
 • Geef je grenzen aan. Leer ze te herkennen en accepteren. Probeer situaties en mensen op te zoeken waar je grenzen worden gerespecteerd.
 • Zoek je omgeving zorgvuldig uit en dat je in situaties kom waar de intentie is dat je grenzen geaccepteerd worden.
 • Leer om je visie en mening te communiceren, wie je bent en wat je wil, zonder een oordeel te vellen over de ontvanger of over jezelf.
 • Probeer oprecht te willen weten wat de ander beweegt, waarom de ander zich zo uitspreekt en/of gedraagt. Daar kom je alleen maar achter door je kwetsbaar op te stellen, door aan te geven waar je behoefte aan hebt en je eigen gevoel te delen wat het met je doet.
 • Echte communicatie zorgt voor veiligheid en verbinding. Waardeoordeel over het gedrag creëert onveiligheid.

Referenties

Yvonne van de Wouw, 50 jaarEigenaresse Inspiring Energy

“Ik snapte niet wat er ineens met me aan de hand was, waarom ik zo intens verdrietig kon zijn.

Iets of iemand, kon mij zo raken, zo diep van binnen, waar het zo zeer deed. En ik wist echt niet…, waarom het zo zeer deed, of wat het was. Ik wilde het weten en aangaan. Omdat het verdriet steeds groter werd en ook emoties meebracht. Boos, stil, eenzaam… Ik miste mezelf.

Door me te laten coachen door Corine, kwamen we samen al heel snel bij de kern van mijn probleem. Omdat Corine precies de weg wist, (‘t lijkt wel, met terugwerkende kracht) de weg van mijn verdriet tot helemaal terug waar het ontstaan was, ooit in mijn jonge leven. Door mij daar dan te laten zijn, in mijn emotie en gevoel, met alle beelden die dan omhoog kwamen.

Kreeg ik duidelijkheid en inzicht in mijn pijn. Maar toen ging ze nog even door met coachen. Na dat inzicht mocht ik van haar gaan voelen hoe ik me nu als volwassenen voel.

Wie ik nu mag zijn met die pijn. Dat dat mij gevormd heeft. Dat dat mij nog steeds kan leren nog beter voor mezelf te zorgen.

Haar coaching heeft er zeker voor gezorgd dat mijn authentieke Yvonne, Yvonne mag zijn. En al die mooie eigenschappen die ik bij me draag zijn door haar hulp in mij versterkt.

En dat geeft me nu zoveel blijheid en rust en ruimte….. Ik voel me ook zo sterk, nu ik eerlijk ben naar mezelf. Want IK BEN.

Ik hou van Corine haar duidelijkheid die ze me gaf. En van haar rust en stilte, die ervoor zorgde dat ik juist goed die pijn ging voelen. Ik voelde me enorm veilig bij haar om naar die pijn te gaan. Omdat Corine mij een gevoel gaf dat ze met heel haar kracht, op me lette of over me waakte in dat moment van pijn. Ik zing het liedje: ik zou het zo weer over doen.”

Kicky Schuuring, 42 jaarPedagoog, manager zorg & systemisch coach

“Ook al voelt het onzeker of spannend, je bent precies waar je nu moet zijn. Hier doet het ertoe.

Corine nodigt je uit op reis te gaan, maakt je bewust van de paden die gaandeweg gemaakt worden en de uitzichten die de verschillende plekken bieden. Nooit bang om een onbekende afslag te nemen of nieuwe paden te maken, altijd in verbinding, met oprechte bewondering.

Als instructrice daagde Corine me op 15 jarige leeftijd al uit om ‘moeilijke sommen’ niet uit de weg te gaan; want daar zit de verandering. Veel aandacht voor de basis: het contact tussen mens en paard, balans in geven en nemen, bewustzijn van acties en reacties, tijd om te leren voelen.

Vanuit gevoel van veiligheid soms het ‘oncomfortabele’ opzoeken: dat wat je nog niet kent, maar wel kunt. Ook al was mijn pony niet altijd even atletisch in zijn fysiek, ze zag altijd de potentie die er wél was. Daar werd mee gewerkt!

Als pedagoog is hier de basis voor mijn kunde gelegd.

Nu 27 jaar later, is het weer deze kracht van Corine die me vertrouwen geeft tijdens een spannende reis. Nu in een andere rol dan de instructrice die ik kende, maar wel met dezelfde authenticiteit.

Als mental coach is het de kracht van Corine om te zien wat er toe doet, en om jou te laten zien wat er toe doet. Ze is vastberaden in de commitment die ze maakt en overtuigt je dat je de moeite waard bent: geen halve maatregelen of escapes, altijd met liefde!

“Ik zie je hoe je bent op je meest kwetsbare: je bent uniek en je bent mooi!’”

Loes Engelkes, 21 jaarTeamleider Albert Heijn, instructeur in opleiding 'Paard en Gedrag'

“In september 2018 ben ik bij Corine terecht gekomen. Ik was te zenuwachtig op de kampioenschappen, waardoor ik niet door mocht naar de volgende ronde en dus had het leven helemaal geen zin meer. Mijn coach raadde me aan om eens met een mental coach te gaan praten. Ik kampte met een aantal problemen, maar de grootste was het gevoel van eenzaamheid wat ik altijd bij me droeg.

Al bij het eerste gesprek met Corine kreeg ik in de gaten dat dit toch wel heftig zou worden. Ze stelde precies de goede vragen en prikte vrij snel door mijn masker heen. Ze gaf me wat inzichten en oefeningen mee, waar ik thuis mee aan de slag kon… En ik weet nog hoe ik de tweede keer bij haar kwam. ‘Wat een shit-oefening! Ik wil een nieuwe.’ was ongeveer het eerste wat ik zei. Dit omdat de oefening me precies op mijn zere plek aan het duwen was.

Ooit moet je even in de gaten hebben dat je een zere plek hebt, voor je eraan kan gaan werken. In de gesprekken die volgden, kwam ik samen met Corine achter de verschillende oorzaken die ervoor zorgden dat ik me in bepaalde situaties voel zoals ik me voel. En waarom ik dan reageer zoals ik reageer. Door te vragen en te coachen hielp/helpt ze mij hier mee om te gaan.

Ik heb het ervaren als een heel heftig, maar ook mooi proces waar ik toch wel positief op terug denk. Het heeft de scherpe randen van mijn gevoel er af gehaald. En zorgt ervoor dat ik mezelf makkelijker uit een situatie kan trekken. Ik ben momenteel zowaar stabiel, iets wat ik in mijn 21 jaar levenservaring niet zo vaak heb mee mogen maken.

Corine zelf is een geweldig persoon, die op de een of andere manier dwars door je heen prikt. Ze is heel erg begripvol, maar is niet bang om te zeggen dat je soms ook dingen anders aan had kunnen pakken. Zonder daar dan over te oordelen. Ze geeft je de handvatten die nodig zijn.”